London 2012 Olympic Velodrome

Apply to be a Chitika Publisher!

One of the four permanent venues on the Olympic Park, the Velodrome provides a venue for the indoor track cycling events at the London 2012 Olympic and Paralympic Games.
The building seeks to form an elegant response to the brief using simple materials in an efficient manner to meet the client’s aspirations within the available budget.
Cycling inspired the concept for the Velodrome.  The bike is an ingenious ergonomic object, honed to unrivalled efficiency; we wanted the same application of design creativity and engineering rigour that goes into the design and manufacture of the bike to manifest itself in the building. Not as a mimicry of the bicycle but as a three dimensional response to the functional requirements of the venue whose
distinctive form has emerged from an integrated design team approach which focused on the performance and efficiency of every aspect of the building.

Copyright 2011 Richard Davies
Copyright 2011 Richard Davies

The Velodrome contains 6,000 seats in both Olympic and Legacy modes and responds to both contexts in an appropriate manner with minimal transformation.  The upper and lower seating tiers are split by the main public circulation concourse which forms the main point of entry into the arena and allows spectators to maintain contact with the action on the track as they circulate around the building. The concourse is fully glazed to allow views both into and out of the building.  It also helps to visually separate the Western Red Cedar clad upper bowl from the ground floor back of house accommodation which is largely hidden behind the landscaped earth berms that form a visual plinth at the East and West ends of the building.

Copyright 2011 Richard Davies
Copyright 2011 Richard Davies

The Olympic Delivery Authority set a number of sustainability and material targets; through careful consideration and integration of the architecture, structure and building services the design has met or exceeded these requirements.
Work on the competition scheme began in May 2007 with announcement of the results made in August 2007. Work started on site on 23rd February 2009 and was completed ahead of programme and on budget on 13th January 2011.
The London 2012 VeloPark was a collaboration with Expedition Engineering, BDSP and Grant Associates.

Copyright 2011 Richard Davies
Copyright 2011 Richard Davies
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s