LiYuan Library- Huairou, China

Because of the overwhelming beauty of the surrounding nature our intervention is modest in its outward expression. We can’t compete with nature’s splendor. The building blends into the landscape through the delicate choice of materials and the careful placement of the building volume. Especially the choice of material is crucial in blending with the regional characteristics. After analyzing the local material characteristics in the village we found large amounts of locally sourced wooden sticks piled around each house. The villagers gather these sticks all year round to fuel their cooking stoves. Thus we decided to use this ordinary material in an extraordinary way, cladding the building in familiar textures in a way that is strikingly sensitive.The inside of the building has a very expressive character though; its interior is spatially diverse by using steps and small level changes to create distinct places. It frames views towards the surrounding landscape and acts as an embracing shelter. The building is fully glazed to allow for a fully daylight space. The wooden sticks temper the bright light and spread it evenly throughout the space to provide for a perfect reading ambience.

 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s